generation skipping

Nalaten aan wie het meest nodig heeft via een "erfenissprong"

Generation skipping of beter te verstaan ‘een erfenissprong’ brengt niet alleen fiscale voordelen met zich mee. Het kan er ook voor zorgen dat je kan nalaten aan wie het meest nodig heeft.

Aangezien oudere mensen steeds langer leven en de band met de kleinkinderen op de dag van vandaag beter blijkt te zijn, is ‘generation skipping’ of ‘erfenissprong’ een populaire manier van vermogensplanning geworden.

Wat is een erfenissprong?

Door een erfenissprong komt een deel van de nalatenschap al terecht bij de kleinkinderen (de kinderen worden ‘overgeslagen’). Kleinkinderen hebben de nalatenschap vaker meer ‘nodig’ aangezien de kinderen op het moment van overlijden van hun ouders al en leven/carrière hebben opgebouwd.

De kleinkinderen vallen in dezelfde schijf van erfbelasting als de kinderen, maar aangezien er vaak meer kleinkinderen dan kinderen zijn, zorgt de opsplitsing van de nalatenschap onder de kleinkinderen voor aanzienlijk lagere erfbelasting. 

U kan uw kleinkinderen tot 12.500 € aan 0 % laten erven door de belastingsvermindering “klein erfdeel” die wordt toegepast door de Vlaamse Belastingdienst.

Hoe kan een erfenissprong plaatsvinden? 

  • Kinderen kunnen de nalatenschap bewust verwerpen, zodat die overgaat op de kleinkinderen
  • De ouder die geërfd heeft kan een deel of de gehele nalatenschap binnen het jaar na overlijden ‘doorschenken’ aan zijn/haar kinderen zonder schenkbelasting (zie blog over doorgeefschenking)
  • Via een erfovereenkomst of een testament
  • Via levensverzekeringen met de kleinkinderen als begunstigden

Indien u meer info wenst over “generation skipping” of de erfenissprong, aarzel dan niet om ons te contacteren! 

Tot binnenkort,

Bob Staes

Bosta Consult